ПОЛІМУН ІБК ВАР 2: високий рівень захисту птиці від варіантного штаму ІБК VAR2/V2

ПОЛІМУН ІБК ВАР 2: високий рівень захисту птиці від варіантного штаму ІБК VAR2/V2

Вірус інфекційного бронхіту курей (ІБК) — причина серйозних патологій респіраторної та сечостатевої систем у бройлерів, зниження несучості та якості яйця у товарних несучок і племінного поголів'я. Захворювання призводить до значних економічних збитків.

Останнім часом у країнах Східної Європи збудником ІБК дедалі частіше є варіантний штам 2 (VAR2/V2). Вперше його було виявлено в Ізраїлі у 1990-х роках. Тяжка форма вірусу з'явилася у 2006 році, коли друга хвиля епідемії VAR2 поширилася по всьому близькосхідному регіону. У 2010 році вірус ідентифікували в Єгипті. Польовий різновид вірусу незабаром виявили у Туреччині. Звідти інфекція мігрувала до країн Центральної та Східної Європи. У серпні 2015 р. штам було ізольовано у Литві, пізніше — в Україні та Польщі. В останній на сьогодні, згідно з місцевими звітами, на частку інфекцій, викликаних варіантом вірусу VAR2, припадає понад 30% усіх клінічних випадків інфекційного бронхіту.

Ця хвороба торкнулася не тільки бройлерів, а й несучок у товарних та племінних стадах. При ураженні бройлерів виділяють два типи захворювання. Перший (раннє інфікування) діагностують у перший тиждень життя птиці. Основний прояв хвороби: дуже швидка диференціація стада, діарея, кульгавість, висока смертність (1-2% на добу). Хвороба ускладнюється вторинними бактеріальними інфекціями, викликаними Ornithobacterium rhinotracheale, Escherichiacoli, Mycoplasma spр. Пік смертності припадає на 10-16 добу, після чого падіж знижується, стабілізується та зберігається на такому рівні до забою.

Другий тип захворювання характеризується пізнім зараженням вірусом VAR2. За відсутності інших клінічних ознак смертність зростає до 2-4% на добу протягом 3-4 діб. Гине птиця у віці 29-32 діб. Незважаючи на те, що в деяких випадках симптоми респіраторної патології слабко виражені, у бройлерів дуже швидко розвиваються вторинні бактеріальні інфекції. Через кілька діб смертність знижується, але стадо не досягає бажаних показників продуктивності.

У товарних несучок і племінних бройлерів домінуючими клінічними симптомами є зниження несучості, погіршення якості шкаралупи яйця, а також респіраторні симптоми. У таких стадах інфекційний бронхіт носить рецидивний характер: після зниження несучості на 10-30% та проявів інших клінічних ознак ситуація нормалізується, але через 6-12 тижнів після першого зараження реєструють повторне інфікування з такими ж симптомами.

Світові виробники вже розробили та випускають живі вакцини зі штаму VAR2 для профілактики захворювання. Працюють у цьому напрямі й українські вчені. Так, наприкінці 2021 року компанія «БІОТЕТСЛАБ» завершила розробку вакцини ПОЛІМУН ІБК ВАР2. У 2022 році отримано реєстраційне посвідчення.

Випробування на нешкідливість

Нова вакцина відповідає вимогам Європейської Фармакопеї щодо нешкідливості та імуногенності біопрепаратів. Оцінку проводили на курчатах зі статусом SPF (вільні від патогенної мікрофлори, не мають антитіл), яких розділили на 4 групи по 20 голів. Кожну розмістили в окремому ізоляторі. Конструкція ізоляторів забезпечувала підтримання SPF-статусу курчат протягом усього дослідження (подача стерильного повітря, чистого корму, води для напування).

Оцінка нешкідливості проводилася шляхом вакцинації птиці в 10- та 100-кратній дозах на одну голову різними методами, а потім велося спостереження за клінічним станом птиці та вивчення патоморфологічних змін.

Спостереження за курчатами протягом 14 днів після вакцинації показало відсутність клінічних ознак ураження респіраторного тракту в дослідних групах та контрольній, відповідно. Патологоанатомічною та патоморфологічною експертизами внутрішніх органів курчат (органи респіраторного тракту, черевної порожнини, нирки) було встановлено відсутність відхилень у будові та розвитку досліджуваних зразків, що свідчить про нешкідливість вакцини.

Тривалий захист

Другий, найважливіший критерій оцінювання вакцини, — імуногенність, здатність препарату індукувати вироблення специфічних антитіл та формувати стійкий імунітет.

Для цього SPF-курчат, починаючи з добового віку, вакцинували проти вірусу ІБК кількома методами. Період спостереження — 50 днів (схема вакцинації — табл. 1).

Табл. 1. Схема вакцинації курчат проти інфекційного бронхіту курей

Група

Вік, доба

Вакцина

Метод введення

1, 2, 3

1

ПОЛІМУН ІБК Н120

Крупнокрапельний спрей

1

14

ПОЛІМУН ІБК ВАР 2

Випоювання

2

14

ПОЛІМУН ІБК ВАР 2

Інтраокулярно

3

14

ПОЛІМУН ІБК ВАР 2

Крупнокрапельний спрей

4 (контроль)

Невакциновані

Перші три групи курчат праймували проти вірусу ІБК вакциною з серотипу Массачусетс (ПОЛІМУН ІБК Н120) у добовому віці методом крупнокрапельного спрею. Потім, на 14-й день, курчат перших трьох груп прищепили вакциною зі штаму VAR2 (ПОЛІМУН ІБК ВАР2): першу групу — методом випоювання, другу — інтраокулярно, третю — спреєм. Четверту групу, контрольну, не вакцинували.

Після другої вакцинації у курчат всіх дослідних та контрольної груп кожні 7 днів досліджували сироватку крові на наявність антитіл до вірусу ІБК методом ELISA (тест-система IDEXX).

Формування антитіл спостерігалося вже на 7-й день після вакцинації у 80% птиці, а через 14 днів — вже у 100% поголів'я.

Формування антитіл до вірусу ІБК

(Титр < 397 – антитіла не виявлено, негативний результат. Титр ≥ 397 – антитіла виявлено, позитивний результат)

Гуморальний імунітет залишався приблизно на тому ж рівні у 100% курчат і тривав до 49-го дня після вакцинації (термін спостереження). Застосування різних методів вакцинації стимулювало формування приблизно однакового рівня антитіл.

Отже, можна зробити висновок, що застосування вакцини ПОЛІМУН ІБК ВАР2 курчатам у чотирнадцятиденному віці (методом випоювання, спрею або інтраокулярно), після праймування вакциною ПОЛІМУН ІБК Н120, викликає формування гуморального імунітету у птиці на період більше 49 днів.

Враховуючи те, що 10- та 100-кратні дози препарату абсолютно нешкідливі для курчат, починаючи з добового віку, це робить застосування ПОЛІМУН ІБК ВАР2 перспективним для надійного захисту птиці від інфекційного бронхіту.