Досвід використання препаратів БІОТЕСТЛАБ на великому свинокомплексі

Досвід використання препаратів БІОТЕСТЛАБ на великому свинокомплексі

Агрохолдинг KSG Agro — вертикально інтегрована компанія, де свинарство є одним з основних сегментів. Повний цикл виробництва свинини налагоджено у структурному підрозділі холдингу — ТОВ «Стронг Інвест». Минулого року на свинокомплексі компанії відбулися масштабні зміни: до 30% свинопоголів’я було оновлено племінними тваринами канадської генетики Genesus. Нині поряд із данською породою DanBred працюють на підвищення продуктивності та рентабельності компанії.

Незважаючи на війну, агрохолдинг KSG Agro з початку 2022 р. збільшив поголів’я свиней на 20% — з 50 тис. голів до понад 60 тис. голів. Маточне поголів’я нині становить 4800 голів. За словами керівника свинарського напряму холдингу, директора ТОВ «Стронг-Інвест» Василя Старобора, збільшення поголів’я вдалося досягти за рахунок покращення якості стада (свиноматок та кнурів), омолодження поголів’я, а також покращення технологій та виробничих процесів.

Крім того, за підсумками першого півріччя 2022 р. на свинокомплексі KSG Agro порівняно з аналогічним періодом 2021 р. обсяг продажу свинини збільшився на 7% — з 52 903 до 56 735 голів.

Краще запобігти, аніж лікувати

Одним з чинників, що впливає на продуктивність поголів’я, безперечно, є стан здоров’я тварин, грамотний ветеринарний менеджмент, дотримання норм біобезпеки. Тому в ТОВ «Стронг-Інвест» цим питанням надають великого значення. Діють за принципом «хворобі краще запобігти, аніж лікувати». Тож заходів вакцинації на свинокомплексі дотримуються чітко.

Одна з найнебезпечніших хвороб, що впливає на відтворювальну здатність свиноматок, — парвовірусна інфекція. Її збудником є ДНК-вірус сімейства Parvoviridae. Хвороба проявляється тільки у поросних свиноматок, її наслідками є прохолости, малоплідні приплоди, муміфіковані плоди, рідше — аборти, народження мертвих і слабких поросят. Запліднюваність свиноматок знижується до 25-37%, мертвонароджуваність може досягати навіть 100%. Поросята, що народилися живими від таких свиноматок, важать усього 500-700 г, потерпають від анемії, не споживають молозива й гинуть на 2-3-й день життя.

Проти парвовірусу в ТОВ «Стронг-Інвест» вакцинують поголів’я вакциною CУІМУН ПАРВО ЕРІ ІНАК, яка водночас захищає тварин і від бешихи. Вакцина містить парвовірус свиней штам И-82 ≥ 9 lоg2 ГАО та збудник бешихи свиней штам WR2В ≥ 1 х 1010 КУО.

— Раніше ми застосовували іншу вакцину, але CУІМУН ПАРВО ЕРІ ІНАК виявилася настільки ж ефективною, натомість коштує дешевше, — розповідає головний ветеринарний лікар ТОВ «Стронг-Інвест» Олег Титов. — Перш ніж включити вакцину до схеми вакцинації, ми провели лабораторні дослідження, вивчили рівень імунітету свиней після вакцинації. Лабораторні дослідження підтвердили якість вакцини, після цього ми почали її застосовувати. Питань до якості препарату в нас не виникає.

За словами головного ветлікаря, з компанією «БіоТестЛаб», розробником вакцини CУІМУН ПАРВО ЕРІ ІНАК, ветеринарна служба ТОВ «Стронг-Інвест» почала співпрацювати за сумних обставин. Кілька років у господарстві циркулювала епідемічна діарея свиней, з якою ніяк не могли впоратися. Здолати інфекцію вдалося, застосувавши в тому числі вироблену фахівцями «БіоТестЛаб» аутовакцину з біоматеріалу хворих поросят.

— В комплексі заходів, спрямованих проти ЕДС, ми щепили усіх поросних свиноматок в господарстві Внаслідок вакцинації змогли виробити імунітет у тварин, здолати хворобу, — згадує Олег Титов. — У комплексі з вакцинацією проводили дезінфекцію приміщень дезінфектантом ВІРОСАН, який діє бактерицидно, фунгіцидно та віруліцидно, зберігає активність за інтенсивного освітлення, використання жорсткої води, присутності органічних матеріалів (гній, залишки корму тощо), діє в широкому діапазоні температур: від 5°С до 50°С. На практиці препарат повністю підтвердив свої характеристики. Відтоді вже пройшло три роки, наше поголів’я здорове, ми забули про епідемічну діарею. А ВІРОСАНом користуємося й до сьогодні.

Стимул до життя

Багатоплідність свиноматок – один з визначальних чинників продуктивності свинокомплексу. Втім, часто значна багатоплідність супроводжується неоднорідністю гнізда та певною кількістю новонароджених маленьких, слабких поросят. Здолати цю проблему в ТОВ «Стронг-Інвест» допомагають препарати Стимул та L-цин виробництва «БіоТестЛаб».

Стимул складається з натрію нуклеїнату та понад 200 біологічно активних речовин (вітамінів та вітаміноподібних речовин, мінеральних речовин, амінокислот). Завдяки такому складу препарат має адаптогенну, імуностимулюючу, загальнотонізуючу дію, покращує обмін речовин, клітинний обмін, регенерацію тканин. Це важливо для мобілізації життєвих сил організму, підвищення стійкості до внутрішніх та зовнішніх причин захворювання, пришвидшує одужання, мінімізує ризик переходу захворювання у хронічну форму. Для молодняку — це стимуляція росту та розвитку, профілактика стресу.

L-цин — це сполука бутафосфану, ціанокобаламіну, нікотинаміду та L-карнітину. Препарат має тонізуючі властивості, нормалізує метаболічні та регенеративні процеси, забезпечує стимулюючий вплив на білковий, вуглеводний і жировий обміни, підвищує резистентність організму до впливу несприятливих чинників зовнішнього середовища, інфекцій і токсинів, сприяє росту та розвитку тварин.

— Стимул застосовуємо для ін’єкційної обробки новонароджених поросят вагою до 1 кг, — розповідає Олег Титов. — Спостерігаємо, що після застосування препарату поросята стають більш активними, швидко набирають вагу. L-цин застосовуємо для старших поросят, десь тижневого віку. Результат аналогічний. В обох випадках ін’єкцію проводимо двічі, два дні поспіль — тоді ефект кращий. Окрім того, спробували застосовувати Стимул для стимуляції охоти свиноматок і ремсвинок. Також бачимо позитивний результат.

ЧИТАТИ ПОВНУ ВЕРСІЮ СТАТТІ

ВІРОСАН

ВІРОСАН

алкілдиметилбензиламоній

хлорид 25%

глутаровий альдегід 11%

ВІРОСАНВІРОСАНВІРОСАНВІРОСАНВІРОСАНВІРОСАНВІРОСАН
CУІМУН Парво Ері інак

CУІМУН Парво Ері інак

парвовірусна інфекція і бешиха свиней

CУІМУН Парво Ері інак
L-ЦИН

L-ЦИН

Комплекс вітамінів групи В, L-карнітину та бутафосфану

L-ЦИНL-ЦИНL-ЦИНL-ЦИНL-ЦИНL-ЦИНL-ЦИНL-ЦИН
СТИМУЛ

СТИМУЛ

комплекс біологічно активних речовин, імуностимулятор

СТИМУЛСТИМУЛСТИМУЛСТИМУЛСТИМУЛСТИМУЛ
ВІРОСАН МАКС

ВІРОСАН МАКС

бензалконіюхлорид 12,5%

глутаровий альдегід 25%

ВІРОСАН МАКСВІРОСАН МАКСВІРОСАН МАКСВІРОСАН МАКСВІРОСАН МАКСВІРОСАН МАКС